Varis

Tanco la paradeta

Trenta-cinc anys dedicats a la docència de llatí, de grec i de cultura i civilització clàssica són uns quants, no sé si molts, però sí uns quants. Discendo va ser la culminació d’un petit projecte que veia la llum l’any 2002 en l’espai web personal que oferia l’xtec (amb una infumable URL ˜mbetriu2) amb la finalitat de dotar el professorat de llatí (el grec vindria més tard) i cultura clàssica de material didàctic, preferiblement exercicis interactius, per a les seves classes. Posteriorment, aquest petit espai web es va ampliar força amb la incorporació d’exercicis i altre material que cobria tot el temari de les matèries de clàssiques d’un institut (aquí ja amb la incorporació del grec). Això va ser possible gràcies a una llicència d’estudis de mig curs (quina llàstima que aquestes hagin desaparegut de fa anys!) que em va permetre dedicar-m’hi en cos i ànima durant sis mesos.

Del format estàtic en html i amb el nou nom i domini de Discendo vaig passar el web als formats dinàmics possibilitats pel php, com és l’actual.

La col·laboració amb el professor Joan Mut va dotar el web d’un ventall encara més considerable d’exercicis interactius (només de llengua) que eren el complement als seus manuals de llatí i grec, tant per a 1r com 2n de batxillerat (aquests exercicis creats ja en el meu temps de lleure i també la traducció de tot el contingut al castellà).

No he comptat mai les hores dedicades a Discendo de manera altruista ni les que per causes tècniques (la desaparició del connector del Flash) han acabat per no servir per res. Tampoc els diners gastats en el manteniment del domini i del hostatge de l’espai web, que, evidentment, han sortit de la meva butxaca. Tot ho he fet de gust i hi he passat moments molt satisfactoris i creatius. Sens dubte, el que sempre m’ha sabut greu ha estat la nul·la valoració que se n’ha fet per part dels meus caps, el Departament d’educació, que ni tan sols (a través dels seus tècnics) han enllaçat el web en l’espai de recursos didàctics de clàssiques de l’XTEC. El contingut de Discendo no els deuria semblar útil, suposo.

En total doncs, 22 anys en els quals la primera EVPHORBIA en format html, va passar a Discendo, en php i en un entorn de wordpress, 22 anys essent útil a alumnes i professorat (les estadístiques, que mai no he fet públiques, ho corroboren). Però, com diu el títol d’aquest últim post, ha arribat el moment de tancar la paradeta. El motiu és simple: em jubilo i tanco una etapa de la meva vida que s’ha allargat des d’un llunyà curs 1988-1989 fins a aquest 2023-2024.

No vull acabar sense expressar el meu agraïment als col·legues que m’han manifestat com d’útil ha estat per a les seves classes el material del web. Gràcies a ells he superat moments en què pensava que no valia la pena res del que aquí oferia.

I ja només em queda dir VALETE!

2 thoughts on “Tanco la paradeta

 • Inmaculada Ferrer

  Moltíssimes gràcies per aquest esforç quasi titànic (que tots sabem com anem de temps). Vaig ser opositora en les oposicions on tu estaves com a tribunal i quan estava preparant l’oposició no ho sabia i vaig incloure aquesta web com a material digital molt present a cada unitat. Després em vaig preocupar perquè al saber que pertanyies al professorat del tribunal podies pensar que et feia “la rosca”, res més allunyat de la realitat, totalment sincera la meva afició al teu treball, és una eina que he utilitzat des de que la vaig conèixer i que t’agraeixo enormement al igual que a Joan Mut, però sobretot a tu com a impulsor i continuador incansable. Una làstima que potser ara es quedarà parada, desconec si algú l’heretarà o voldrà heretar-la. En qualsevol cas: gratias ago et futurum optimum tibi sit. Vale!

  Reply
  • Admin

   Moltíssimes gràcies pel teu comentari! Contentíssim de saber que l’has fet servir i aprofitat. Comentaris com el teu són els que m’han ajudat a seguir tirant-la endavant en moments de dubte!

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *