Notícies

Novetats sobre l’autenticitat de la fíbula de Praeneste

La fíbula de Praeneste és una agulla d’or, trobada l’any 1887  per l’arqueòleg alemany Wolfgang Helbig en un sepulcre (la Tomba Bernardini) dels segles VIII al VII aC, descobert a la localitat italiana de Palestrina (l’antiga Praeneste). El que la fa especial és la inscripció que conté, considerada  com el primer testimoni escrit de la llengua llatina. Des de l’any 1979 es dubtava de l’originalitat d’aquesta inscripció i la tesi més difosa postulava que era falsa.

El diari “El País” publica en la seva edició d’avui (10.06.2011) un article en què es fa un repàs de la història d’aquesta troballa i, el més important, es fa ressò de nous estudis que demostrarien l’autenticitat de la peça i de la inscripció. Els autors d’aquest estudi són Edilberto Formigli i Daniela Ferro que, segons l’article, aviat publicaran els detalls de les seves conclusions.

De ser acceptades per la comunitat científica, ja podrem dir tranquil·lament que Manios me fecit Numerio  o Manios med fhefhaked Numasioi és la frase escrita conservada més antiga del llatí